Lesvormen, leslocaties en lestijden

Kinderen:
Voor de jonge kinderen (groep 3-4)  is er Blokfluit Spelenderwijs. In kleine groepjes op een speelse manier kennis maken met de blokfluit, de muziek en hun mogelijkheden!

We werken met een blokfluitmethode met cd. Daarnaast hebben we aanvullende losse bladen met muziekstukjes en de theorie. Aan het einde van het jaar hebben we natuurlijk een optreden voor iedereen die het wil horen.

In eerste instantie spelen de kinderen op een kunststof sopraanblokfluit met barokke greepwijze. En lesblokfluit (sopraan) kan geleend worden.

Groepsgrootte is minimaal twee, maximaal vier leerlingen.

Daaropvolgend  is er de basiscursus altblokfluit. Voor kinderen die in groep 5/6 zitten of Blokfluit Spelenderwijs doorlopen hebben. Bij deze cursus gaan we de altblokfluit leren bespelen en daarnaast blijven we  ook op de sopraan spelen. Het klankscala wordt al uitgebreider en kunnen we leuke meerstemmige stukjes gaan spelen!   Aan het einde van het jaar hebben we natuurlijk een optreden en laten we al die swingende, leuke stukjes horen!

Ook hier wordt gewerkt met een blokfluitmethode met cd en met losse bladen met muziekstukjes en theorie.  De altfluit (hout of kunststof) wordt in overleg met de docent aangeschaft. Fluit en methode zijn niet bij de prijs inbegrepen. De lessen zijn in kleine groepjes, minimaal 2 en maximaal 4 leerlingen.

Na de basiscursus altblokfluit ga je verder met de individuele lessen of de duolessen en misschien daarnaast wel de ensemblelessen!

In de individuele lessen, of duolessen, wordt er dieper op de theorie, de technische vaardigheden en blokfluit en zijn muziek ingegaan. De tenor- en de basblokfluit komen aan bod op het moment dat de handen groot genoeg zijn en alle mogelijkheden worden verkend.

Er zijn tenor- en basblokfluiten te huur bij de blokfluitschool.

En er is, bij voldoende deelname, de mogelijkheid om in een ensemble te gaan spelen waarin we leren samen te spelen, leren goed naar elkaar te luisteren en natuurlijk is er het plezier van samen muziek maken! Samen iets moois neer te zetten en misschien af en toe een heus optreden!

Basiscursus Muziek. Tijdens deze cursus kunnen kinderen vanaf groep 3 spelenderwijs kennis maken met de grondbeginselen van het muziek maken en beleven.
Gedurende deze cursus staat de blokfluit centraal. Er wordt gewerkt met een blokfluitmethode met swingende muziek waar de kinderen bij mee kunnen spelen. Ook thuis! Daarnaast wordt er tijdens de les gebruik gemaakt van verschillende instrumenten waaronder de boomwhackers.

De volgende aspecten komen aan bod:

• Theorie en notenkennis
  • Zingen en bewegen op muziek
  • Melodische vorming
  • Ritmische vorming
  • Improvisatie
  • Spelen op de blokfluit
  • Ontwikkeling van het gehoor

In dit jaar leren de kinderen niet alleen de blokfluit kennen maar komen ze ook in aanraking met andere instrumenten. Elke maand nodigen we een docent uit om iets te vertellen over zijn/haar instrument  zodat ze na dit jaar kunnen kiezen voor b.v.  piano, slagwerk, altblokfluit, dwarsfluit, zang… Er zijn vele mogelijkheden en de muzikale wereld gaat steeds verder voor ze open!

Lesduur bij 3 t/m 5 leerlingen 30 minuten, bij 6 of meer leerlingen 45 minuten.

Volwassenen:
Ook voor de volwassenen biedt de Blokfluitschool vele mogelijkheden.

Er zijn  lessen voor volwassenen van alle leeftijden, op alle niveaus, van beginnend tot gevorderd, waarbij we dieper ingaan op de technische vaardigheden, de ademhalingstechniek en alles over de blokfluit en zijn muziek.

De lessen zijn in principe lessen van een half uur, 1 keer per week maar voor volwassenen zijn andere lesvormen ( bijvoorbeeld 20 minuten per week, 1 x in de 14 dagen een half uur of een duoles) in overleg met de docent mogelijk.

Wilt u niet het hele jaar lessen volgen maar alleen in de winterperiode, wilt u een opfriscursus of wilt u eerst eens kijken of de blokfluit wel helemaal uw instrument is dan kunt u kiezen voor de knipkaart van 10 lessen van een half uur.

Bij voldoende deelname zijn er ook mogelijkheden tot ensemblelessen. Het ensemblespel is een zeer waardevolle en plezierige aanvulling op het bespelen van de blokfluit. Afhankelijk van het niveau, wensen en aanbod van deelnemers is er de mogelijkheid van het spelen in een trio, kwartet of een groter ensemble.

Heeft u altijd al een instrument willen bespelen maar er nog  nooit de tijd voor gehad? Of heeft u nooit de stap durven nemen? Lies heeft veel ervaring met (beginnende) oudere leerlingen en geniet  elke weer van het enthousiasme en de ijver waarmee deze leerlingen aan de slag gaan met het studeren en spelen. Neem gerust contact met haar op als u meer wilt weten of vragen heeft.

U kunt altijd een proefles aanvragen.

De blokfluitschool heeft instrumenten te huur. (alt, tenor en bas)

Leslocaties en lestijden
Bagijnestraat 55a te Leeuwarden,